Miletos ile Priene Antik kentleri arasında, 1821 yılında aynı yerde bulunan bir başka kilisenin üstüne yapılan Aziz Nicolas Kilisesi (Noel Baba), Aydın’ın Söke ilçesi Gelebeç köyünde kaderine terk edilmiş bir halde ziyaretçilerini ve yetkililer tarafından sahip çıkılmayı beklemektedir. Hristiyan aleminin önemli din adamlarından Noel Baba diye anılan Aziz Nikolas’ın adına Gelebeç’te oturan Rumlar tarafından yaptırılması ve Anadolu’da onun adına inşa edilmiş ikinci kilise olması bakımından önem taşımaktadır. Doğu-Batı yönünde dikdörtgen bir plana sahip olan Kilisenin 2 apsisi, 2 Nefi, önünde Narteksi ve Narteks üzerinde çan kulesi bulunmaktadır. İki kademeli bahçe içinde yer alan kilisenin dıştan dışa ölçüleri ise yaklaşık olarak 25×12 metredir. Kilise dışarıdan pek büyük durmasa da içeriye girdiğinizde oldukça büyük bir kiliseyle karşılaşıyorsunuz. Duvarda kısmen de olsa süslemelere tanık olabiliyorsunuz ama gelin görün ki duvarlarına barbarca yazılmış isimler süslemelerin önüne geçip sizleri fazlasıyla sinirlendirmeye yetiyor.
Kilisenin en merak uyandıran kısımlarından biri de, bahçe içerisinde yer alan Osteoflak (Kemiklik)’tir. Şimdi bu nedir ne değildir, sizlere biraz bundan bahset istiyorum. Hristiyan mezarlıklarında yeni gelenlere yer açmak için topraktan çıkarılan kemiklerin ve değerli eşyalarının konulduğu yer olarak bilinmektedir. Bu her Hristiyan mezarlığında olmasa da nüfusun yoğun olduğu yerlerde sıklıkla bulunan bir yapıdır. Aziz Nikolas Kilisenin güneyinde bahçe duvarına bitişik iki katlı olarak inşa edilen yapının, alt katında kemiklerin bulunduğu, üst katında da kutsal eşyaların konulduğu alan yer almaktadır.
Yaklaşık 2 asırlık tarihi Kilise ile ilgili en üzücü şey ise kaderine terk edilip define avcılarının hedefi haline gelerek yok olmaya yüz tutmuş olmasıdır. Umalım ki, bu tarihi kilise çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmadan en kısa sürede yetkililerin ve Turizm Bakanlığının dikkatini çeker ve gereken değeri görerek restorasyon işlemleri yapıldıktan sonra biz ziyaretçilerin ziyaretine açılır.