
1344: Temel Taşı Konulur
Bugün Prag’ın en ikonik simgelerinden biri olan Aziz Vitus Katedralinin hikayesi, 1344 yılında İmparator IV. Charles’ın emri ile eski bir Roma bazilikasının kalıntıları üzerine ilk taşın konulmasıyla başlar. Gotik tarzda tasarlanana Katedral, Matthias of Arras tarafından Fransız Gotik tarzında tasarlamıştır. Uzun ve karmaşık bir inşa süreci olan Katedralin yapımında bir çok mimarın imzası vardır. Arras’ın ölümünden sonra Peter Parler ve oğlu Hans Parler, inşaatı sürdürmüştür. 15. yüzyılda güney kulesi ve Aziz Wenceslas Şapeli tamamlanmıştır. Yapım süreci 1929 yılına kadar devam eden Katedral, Gotik, Rönesans ve Barok farklı tip mimari tarzları bünyesinde barındırmaktadır.
Bohemya Kralları ve Azizler
Aziz Vitus Katedrali sadece dini bir yapı değil, aynı zamanda Bohemya Kralları’nın taç giyme törenlerine ev sahipliği yapan Katedral, 1541’de Ferdinand ‘in taç giyme törenine ev sahipliği yapmıştır. Katedralde ayrıca Aziz Vitus, Aziz Wenceslas ve Aziz Adalbert gibi önemli azizlerin kalıntıları da bulunmaktadır.
Wenceslas Şapeli (St. Wenceslas Chapel), 921 yılından suikasta uğradığı 935 yılına kadar Bohemya Dükü olarak görev yapan, Prag’ın sembol isimlerinden St. Wenceslas’ın mezarına ev sahipliği yapıyor. Dükün görev yaptığı dönemdeki başarısı ve halk üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle ölümünden yıllar sonra bile ülkenin birçok yerinde kendinden söz edildi. Öldükten sonra kral ve aziz unvanı verilen St. Wenceslas, aynı zamanda şehrin en merkezi noktasındaki meydanın da ismi. Şapelde İyilik Kralı olarak anılan St. Wenceslas’ın tacını simgeleyen altın bir avize ile 1300’den fazla yarı değerli taş ve tabloyla süslenen İsa’nın Tutkusu’nu tasvir eden kabartma ve resimler bulunuyor.
Odanın köşesinde, yedi kilitli küçük bir kapı var. Bu kapı, şehrin Kraliyet Mücevherlerini içeren Kraliyet Odası’na açılıyor. Bu hazineler, yedi kilidin açıldığı her sekiz yılda bir sergileniyor.
Katedralin İç Mimarisi
Katedralin ana nefi, 120 metre uzunluğunda ve 38 metre yüksekliğindedir. Neften aşağı uzanan yüksek tonozlu tavan, bir ferahlık hissi yaratmaktadır.
Katedralin içine ilk adımınızı attığınızda vitray boyalamalar dikkatinizi çekecektir. Katedralin vitray pencereleri, 14. ve 16. yüzyıldan kalma orijinal eserler olup, Meryem’in Göğe Kabulü, Aziz Vitus’un Hayatı ve Aziz Wenceslas’ın Efsanesi, İncil’den sahneleri ve azizlerin hayatlarını tasvir etmektedir. Aziz Vitus Katedrali’nin vitray pencereleri, sadece güzel bir sanat eseri değil, aynı zamanda katedralin tarihi ve dini öneminin yanı sıra yüzyıllar boyunca ibadet, tefekküre ilham kaynağı olmuştur.
Ana sunak, 17. yüzyıldan kalma Barok tarzında olup, Meryem Ana’nın Göğe Kabulü tasvirini içeren bir tablo ile süslenmiştir. Aziz Wenceslas Şapeli, katedralin en kutsal mekanıdır. Şapel, Bohemya’nın koruyucu azizi Aziz Wenceslas’ın kalıntılarını, birçok Bohemya kralı ve azizi de dahil olmak üzere birçok önemli tarihi şahsiyetin mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Muhteşem vitray pencereleri, zarif oymaları ve heybetli kuleleriyle Orta Çağ Avrupa mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Aziz Vitus Katedrali, her yıl milyonlarca ziyaretçinin hafızalarına yer edinmeyi fazlasıyla başarmaktadır.
Aziz Anne Şapeli, katedralin merkezinde konumlanan görkemli Gotik bir sunak. İçerisinde 3 azizin beyaz mermer kabartmasının bulunduğu şapelin merkezindeki figür ise St. Anne’ye ait. St. Anne Hristiyan ve İslam kültüründe Hz. Meryem’in annesi olarak kabul ediliyor. Bu şapelin arkasında çok sayıda azizi tasvir eden ve Methodius’un hayatlarını gösteren vitray pencere ve freskler bulunuyor.